Rejyonel Anestezi

Bu yazımda siz değerli hastalar ve bu konuyu merak eden herkes için rejyonel anestezi hakkında bilgiler vermek, sizleri merak edilen konular hakkında aydınlatmak istiyorum.

[bt_highlight]REJYONEL ANESTEZİ NEDİR?[/bt_highlight]

Rejyonel anestezi bilinç kaybına yol açmadan vücudun belirli bölgelerindeki sinir iletisinin ve ağrı duyusunun ortadan kaldırılması olarak tanımlanabilir. Ameliyat yapılacak bölgeye giden sinirlere uyuşturucu ilaç verilir.

[bt_highlight]REJYONEL ANESTEZİ NE DEMEK ?[/bt_highlight]

Rejyonel kelime anlamı olarak ‘bölgesel’ demektir. Ama lokalden daha geniş bir alan kastedilir. Yani anestezi yapıldığında lokal anesteziden daha geniş bir alan uyuşur. Lokal ve rejyonel anestezi birbirine benzer ancak farklıdır. İki kelime arasındaki fark orman ve ağaç kelimeleri arasındaki fark gibidir. Büyük resme bakıyorsanız (orman) yani rejyonel, detaylara (ağaç) bakıyorsanız lokal demektir. Rejyonel anestezide bir sinir gövdesi hedef alınır ve uyuşturulur böylece dallar da uyuşur. Lokal anestezide ise hedeflenen yer yani sadece dallar uyuşturulur.

(Lokal: belli bir vücut bölgesiyle sınırlı kalan)

[bt_highlight]REJYONEL İNTRAVENÖZ ANESTEZİ (RİVA)[/bt_highlight]

Rejyonel İntravenöz anestezi (RİVA), üst ekstremite cerrahisinde yeterli anestezi ve kas gevşemesi sağlayan basit fakat yaygın bir yöntemdir. RİVA’da ortaya çıkan önemli bir sorun turnike ağrısıdır.

UYGULANMASI

1.Ekstremitelerde dolaşan kanın bandaj uygulaması ile boşaltılmasından sonra proksimale konan turnike, sistemik arteryel (atardamar) basıncın üzerinde bir basınçla şişirilir.

2.Bu ekstremitedeki vene (toplardamar) uygun miktarlarda lokal anestezik ilaç verilir. Bu damarlardan doku içine diffüze (yayılmış) olan lokal anestezik ilaç o bölgede bulunan serbest sinir uçlarını etkileyerek duyu iletisini bloke eder.

3.Blok uygulandıktan sonra, lokal anestezik ilacın damardan dokuya yayılımına olanak verecek en az 45 dk. kadar turnike açılmamalıdır.

Doğuştan Kalça Çıkığı

[bt_highlight]REJYONEL ANESTEZİ KOMPLİKASYONLARI[/bt_highlight]

1.Titreme

En sık görülen reaksiyondur. Bazen anestezik ilaçlar kullanılmadığı halde travay ve doğum sırasında görülebilir.

(Travay: Doğum eyleminin birinci evresi olan gevşeme süreci.)

2. Kan Basıncı Düşüklüğü

Size İntravenöz (damar içine) sıvılar verilecek ve bu da kan basıncınızda değişimlere yol açabilir. Bu durumlarda kan basıncınız dikkatlice takip edilip, gerektiğinde düzeltilecektir.

3.Travay Sırasında Hafif Kaşıntı

Bu durum epidural ve spinal anestezide kullanılan narkozlar sonucu meydana gelir. Eğer kaşıntı rahatsız edici boyutta ise anestezi doktorunuz tarafından ilaçla tedavi edilebilir.

4.Solunum Problemleri

Nadir durumlarda anestezik ilaçlar göğüs kaslarını etkileyerek nefes almanızı güçleştirebilir. Bu durumu düzeltmek ve nefes almanızı kolaylaştırmak için oksijen verilebilir.

5.Bazı Bölgelerde Devamlı Ağrı/Ağrının giderilememesi

Bazen anestezik ilaç bir bölgeye ulaşamayabilir ve hala ağrı olan bir alan kalabilir. Anestezi doktoru yatakta pozisyonunuzu değiştirebilir veya ağrınızı gidermek için epidural kateteri çıkarabilir. Ağrınız eterli derecede geçmiyorsa bazen epidural kateterin çıkarılıp yeniden yerleştirilmesi gerekebilir. Anestezi doktoru sizi rahat ettirebilmek için sizinle iş birliği içerisinde olacaktır.

6.Venler İçine Enjeksiyon

Gebelikte epidural aralıkta yer alan Venler genişlemektedir. Anestezik ilaçların bunların içine enjekte edilme riski bulunmaktadır. Buna bağlı meydana gelecek istenmeyen reaksiyonları önlemeye yardımcı olmak için, anestezi doktorunuz önce test dozu ilaç uygulayarak size baş dönmesi, ağızda sıra dışı bir tat, kulaklarda çınlama veya çarpıntı olup olmadığını sorabilir.

Gebelik hesaplama yapmak için tıklayınız : https://gebelikhamilelikhesaplama.com/

(ven: toplardamar)

(epidural: ağrısız doğum için belden yapılan anestezi)

7.Lokal Anestezik Reaksiyonu

Lokal anestezik reaksiyonu nadir olmakla beraber ciddi olabilir. Daha önce lokal anesteziklere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmişse anestezi doktorunuza mutlaka söyleyin.

8.Parestezi

Epidural kateter yerleştirirken epidural aralıktaki sinirlere dokunması sonucu geçici olarak ‘sinirin hissedilmesi/elektrik çarpması hissi’ olabilir. Epidural enjeksiyonlar sırasında sıklıkla bu tarz duyu hissedilse de kalıcı sinir hasarı oldukça nadirdir.

(parestezi: karıncalanma uyuşukluk)

9. Sırt Ağrısı

İğnenin yerleştirilmesine bağlı yaklaşık bir gün süren bölgesel bir sırt ağrınız olabilir. Bunun dışında yaygın sırt ağrınız da olabilir ki, bu mutlaka epidurala bağlı değildir.

10. Baş Ağrısı

Travay ve doğumdan sonra epidural anestezi ile ilişkisi olmayan baş ağrısı şikayetenizin olmasının çeşitli sebepleri olabilir. Ancak, nadir olmakla beraber epidural bloğu takiben baş ağrısı olabilir. Bu epidural işlem sırasında spinal sıvı içeren keseye yapılan iğne deliğine bağlı gelişmektedir.

(spinal: omurilik bloğu)

Damar Tıkanıklığı

Doğuştan Kalça Çıkığı

Rejyonel Anestezi” te bir düşünce

  1. sinan diyor ki:

    epidural halk arasında doğum dışı operasyonlar ( kalça, bel, diz gibi) içinde kullanılıyor. Bu doğru mudur? Literatürde epiduralin sadece doğum ile ilgili bir uyuşturma tekniği gibi anlatılıyor.
    teşekkürler

  2. Burak diyor ki:

    Değerli hocam merhaba

    Ameliyattan korkuyorum.ameliyat sonrası ağrılarin az olması için genel anestezi ile epidural anestezi birleştirilebilir mi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button