Meme Biyopsisi Nedir ?

Bu yazımızda meme biyopsisi nedir , memede iğne biyopsisi nasıl yapılır konusunu ele alacağız. Meme, fonksiyonları ile kadın sağlığı açısından çok önemli bir organ olduğu gibi, ne yazık ki meme kanseri de diğer kanserlere göre kadınlarda en sık karşılaştığımız kanserdir. Meme kanseri görülme sıklığı zaman içerisinde giderek artmaktadır ve günümüzde görülme sıklığı yaşam boyu her sekiz kadında bire ulaşmıştır.

Meme kanseri çoğu zaman meme dokusu içinde gelişen küçük bir kitle olarak başlamakta, sonra bu kitle giderek büyüyerek hem lokal olarak yayılım göstermekte, hem de koltuk altı ve çevredeki lenf bezlerine ve/veya vücudun her bölgesine yayılım gösterebilmektedir. Memede gelişen bir kanser daha başlangıç aşamasında ve küçük bir kitle iken, erken ve doğru teşhisin önemi büyüktür ve hayat kurtarıcı olmaktadır. Kanser araştırmaları içinde, meme biyopsisi, girişimsel radyoloji uygulamalarımız arasında çok sık yaptığımız işlemlerden biridir.

[bt_highlight]Memede biyopsi neden yapılır? [/bt_highlight]

Meme muayenesinde temel hedef hastada meme kanseri olup olmadığının değerlendirilmesidir. Bu muayenelerden ilki elle muayenedir. Burada ilk aşamada ayırt edilmesi gereken en önemli olan durum memede ele gelen bir veya daha fazla kitlenin varlığıdır. Sadece elle muayene yeterli değildir ve ele gelen bir kitle olsun veya olmasın bir görüntüleme yöntemi ile memelerin incelenmesi gereklidir. Hastanın yaşı ve meme yapısı da dikkate alınarak genellikle temel muayene yöntemi mamografidir.

Meme yapısı fibrokistik olan kadınlarda ve özellikle menapoz öncesi genç yaş grubunda meme ultrasonografisi daha önemli bilgiler vermekte ve gereken hastalarda hem mamografi hem de ultrasonografik inceleme yapılmaktadır. Mamografi ve ultrasonografide memede bir veya birden fazla kitle çok değişik yapılarda görülebilir.

Görülen kitle, küçük veya büyük, sınırları düzenli veya düzensiz, kistik (içi sıvı dolu), solid (doku yapısında), komplike kistik ve solid (karışık yapıda), renkli Doppler incelemede çok damarlanan ve kanlanan, elastografi incelemesinde sert veya yumuşak, içinde kireçlenmeler (kalsifikasyon) olan veya olmayan yapılarda olabilir. Meme biyopsisi, görülen kitlenin mamografik ve ultrasonografik inceleme sırasındaki görünüm bulgularına bağlıdır. Görülen her kitleye biyopsi yapılması gerekmez. Ancak görünüm özelliklerine göre kanser riski taşıyan kitlelere meme biyopsisi yapmak gereklidir.

[bt_highlight]Memede biyopsi ne zaman yapılır? [/bt_highlight]

Öncelikle mamografik ve ultrasonografik incelemelerde görülen kitle, kanser riski yönünden kategorize edilir ve risk derecesi belirlenir. Risk derecesinin belirlenmesinde BIRADS adı verilen bir kategori sınıflandırması kullanılır. Bu incelemeler ve sınıflandırmalarda; kitlenin büyüklüğü, sayısı, şekli, yapısı, renkli Doppler incelemede damarsal kanlanma şekli, elastografi incelemesinde sertliği gibi araştırmalar kanser riskini belirlemede önemlidir.

Ayrıca gereken bazı hastalarda ilave olarak dinamik kontrastlı meme MR inceleme de risk belirlemede yardımcı olabilmektedir. Bu incelemeler ile yüksek kanser riski taşıyan veya şüpheli olan kitlelere meme biyopsisi yapılmalıdır. Memede görülen kistik kitleler de ultrasonografide; kistin duvarı, sınırları, içinde bölmeleri olup olmadığı, kitle içeriği, damarlanması gibi özellikleri değerlendirilerek, şüpheli görülen komplike kistlerin de biyopsisi yapılarak patolojiye gönderilir.

Ayrıca kanser riski olmadığı anlaşılsa bile ağrılı olan büyük kistlerin de ultrasonografi kılavuzluğunda iğne ile boşaltılarak tedavi edilmesi uygun olacaktır. Ultrasonografide görülebilen bütün riskli kitlelerde biyopsi yöntemi olarak ultrasonografi kılavuzluğu kullanılır. Nadiren mamografi kılavuzluğunda vakum biyopsisi de uygulanmaktadır. İğne türü olarak, uygun kitlelerde kesici iğneler kullanılarak doku biyopsisi yapılır, kistik kitlelerde ise bazen ince iğne aspirasyonu da yapılabilir.

En çok kullandığımız iğne türü nedeniyle meme biyopsisi, tru-cut biyopsi olarak da adlandırılır. Meme biyopsisi nasıl yapılır? Önce ultrasonografi ile kitle görüntülenir ve iğnenin giriş noktası belirlenir. Bu nokta ve çevresi steril olarak hazırlanır ve ince bir iğne ile lokal aneztezi yapılır. Ardından uygun kalınlık ve uzunluktaki tru-cut iğne ile girilerek ultrasonografik görüntü kılavuzluğunda, biyopsi alacağımız kitle ve iğnenin ilerleyişi aynı anda görülerek, iğne ucu kitlenin istediğimiz noktasına ulaştırılır. Sonra otomatik doku alan bu iğne ile örnek alınır ve iğne çıkarılır. Giriş noktası bantlanılarak biyopsi işlemi sonlandırılır.

[bt_highlight]Memede biyopsi sonuçları kaç günde çıkar? [/bt_highlight]

Otomatik iğne içine alınan doku hemen formol sıvısı içeren bir kaba konularak patoloji laboratuvarına gönderilir. Patoloji laboratuvarının çalışma hızı ve teknik gerekliliğe göre 1-3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme tamamlanır ve sonuç rapor edilir.

[bt_highlight]İğne biyopsisi acıtır mı? [/bt_highlight]

Hayır, acıtmaz. Deneyimli girişimsel radyolog tarafından yapılan biyopsi son derece güvenli ve konforludur. Giriş noktasına çok ince bir iğne ile lokal anestezi uygulanırken hasta bunu çok hafif hisseder, ancak sonrasında acı duymaz. Memede iğne biyopsisi yaptıranlar, biyopsi sonrasında işlemin çok rahat olduğunu, öncesinde hissettikleri korku ve kaygılarının yersiz olduğunu, hiç veya fazla bir acı duymadıklarını belirtirler.

Biyopsiyi yapan girişimsel radyolog doktorun deneyimine göre işlem süresi bir-iki dakika içinde tamamlanır. Meme biyopsisi sonrası ağrı olacağı korkusu da yersizdir ve ağrı hissedilmez.

[bt_highlight]Memede biyopsi zararlı mıdır? [/bt_highlight]

Hayır, biyopsinin herhangi bir zararı yoktur. Bazı hastalarımız, yersiz olarak, eğer kanser iseler bunun biyopsi ile yayılarak dağılacağı ve zarar vereceği endişesi taşımaktadırlar, ancak biyopsinin böyle bir zararı yoktur, aksine gerekli görülen hastada kısa zamanda kesin teşhis biyopsi ile elde edildiği için kaçınılmazdır.

  1. Mel diyor ki:

    Merhabalar ben 22 yaşındayım daha önce fark etmemiştim. 2 gğn önce regl olmadan önce sert büyük bi yumru keşfettim sertliği ve büyüklüğü geçti sabaha ama hala orda bi şey olduğunu hissediyorum.Sebebi nedir? Meme kanserinde büyüme küçülme gün içinde gözlenir mi ?

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. fibrokistik meme hastalığı olabilir. Kanser de dışlanamaz. Bu yüzden mutlaka ultrasonografi ile muayene etmemiz gerekir. Geçmiş olsun.

  2. Sema Nur diyor ki:

    Hocam merhaba 23 yaşındayım sağ göğüsümde ele gelen bilye büyüklüğünde kist vardı. Mart 2020’den beri takipli hastayım son 2 aydır elime gelmiyordu yine de kontrole gittim. Biyopsi önerildi ve biyopsi oldum biyopsi sonrası elime gelmeyen kitle yüzeysel olarak ceviz büyüklüğünde elime geliyor ve çok endişeliyim görüşleriniz benim için çok değerli. Teşekkür ederim

  3. Sema nur güler diyor ki:

    BİLATERAL MEME VE AKSİLLA US

    Her iki meme ve aksillanın US ile incelenmesinde;
    Bilateral cilt, cilt altı ve retromamaryan yağlı planlar normaldir.
    Her iki memede 5 mm’den küçük birkaç adet kist izlendi.
    Sağ meme saat 12 hizasında areoladan 1 cm uzaklıkta, boyutları 18×8 mm ölçülen lobüle konturlu , açılı kenarlı cilde paralel uzanan, RDUS ile belirgin kanlanması bulunmayan hipoekoik görünümde solid lezyon izlenmiştir (BIRADS 4a). Histopatolojik konfirmasyon önerilir. Tanımlanan hemen posterior komşuluğunda 2,5×4 mm boyutlarında yoğun içerikli – solid lezyon ayırımı net yapılamayan düzgün kenarlı hipoekoik oluşum izlendi (BIRADS3 ).
    Sol meme saat 2 hizasında areola hemen komşuluğunda 3×9 mm boyutlarında ölçülen lobüle konturlu, hipoekoik görünümde, RDUS ile kanlanmayan, yoğun içerikli kist – solid lezyon ayırımı US sınırlarında net olarak yapılamayan BIRADS 3 lezyon izlenmiştir 6 ay sonra US kontrolü önerilir.
    Bilateral aksillada patolojik boyut ve görünümde lenf nodu saptanmamıştır.

      • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

        Merhaba. sağ meme başının üst bölümünde kanser yönünden şüpheli bir kitle rapor edilmiş ve biyopsi önerilmiş. Yani kanser riskiniz var. diğer bölümlerde problem görülmemiş. meme biyopsisi için bana gelebilirsiniz. Biyopsinin patoloji raporunu iki günde alırız. Geçmiş olsun.

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. sağ meme başının üst bölümünde kanser yönünden şüpheli bir kitle rapor edilmiş ve biyopsi önerilmiş. Yani kanser riskiniz var. diğer bölümlerde problem görülmemiş. meme biyopsisi için bana gelebilirsiniz. Biyopsinin patoloji raporunu iki günde alırız. Geçmiş olsun.

  4. Fatoş diyor ki:

    Hocam merhaba.son bir aydır sağ göğsümde değişiklik ve koltuk altimla beraber sertliklerin olduğunu farkettim. 1 yıldır emzirme durumum yok ama son bir ayda tek göğsümden sutle gibi rengi değişkenlik gösteren bazen sari turuncu arasi bazen pembe,bazende yoğurt kıvamı bi akıntı mevcut.koltukaltimda sızı hissediyorum ara ara. Usg çekildi.henuz sonucu gosteremedim. Ultrasonu ceken doktor akintidan dolayi biyopsi yapilabilecegini soyledi.raporu yorumlarsaniz çok sevinirim.
    Sağ tarafta duktuslar belirgin ektazik görünümde olup AP çapı 7.9 mm ye kadar ulaşmakta yer yer nodüler kistik görünüm oluşturmakta ve içerikleri retroareolar alanda yoğunlaşma vardır. Sağ aksiller alanda büyüğü 18×6 mm ve sol aksiller alanda büyüğü 20×6mm oval konfigürasyonlu yağlı hiluslu bening radyolojik karakterde bir kaç adet lenf nodu saptanmıştır. (BIRADS 2) kontrol önerilir.
    Bi-rads kategori 0-ilave tetkik gerektirir 1 negatif mamografi 2- bening bulgular 3-muhtemelen bening bulgular(kisa süreli takip) 4- şüpheli maning 5- büyük olasılıkla malign 6- histolojik kanitlanmis meme CA
    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Ultrasonografinizi kendim yapmadan net yorum yapamam. Yazdığınız rapora göre 6 ayda bir kontrolünüz gerekir. Geçmiş olsun.

  5. Ömür diyor ki:

    İyi günler hocam 29 yaşındayım bı kızım var iki sene emzirdim. ilk defa usg cektiriyorum sonuç böyle kimi biyopsi istiyo kimi bekle bu bulgular fibrokist normal diyo ne yapicam çok arada kaldım değerli gorusleriniz için şimdiden tesekkurler
    Sayın Meslektaşım,Hastanızın Bilateral Meme ve Aksiller Bölgeye yönelik US incelemesinde,İnceleme yüzeyel 12-18 Mhz meme probu ile gerçekleştirilmiştir.Her iki meme cilt, cilt altı yağlı dokular normal olup meme genel olarak simetrik yapıda izlenmektedir.Meme parankim yoğunlukları genel olarak belirgin fibrokistik görünümdedir.Sol meme üst dış kadranda milimetrik anekoik kist izlendi.Sağ memede saat 7 hizasında meme başına 2 cm uzaklıkta semivertikal uzanımlı yaklaşık 12 mm çapa erişen sferik RDUS de hipervasküler solid lezyon izlendi. Biyopsi önerildi.Duktal yapılara ait belirgin sonopatoloji izlenmemiştir.Her iki aksillada büyüğü 1 cm çaplı kısa çaplı reaktif şekilli lenf nodları izlendi.SONUÇ:Sağ memede ön planda FA düşündüren sferik formlu solid lezyon, tanı amaçlı biyopsi önerildi.BI-RADS KATEGORİ; 4ASaygılarımla

  6. Tekin ünal diyor ki:

    Selamın aleyküm hocam benim bel kısmında bezelye büyüklüğünde bir şişlik vardı 2 3 sene durdu sonra şişti enfeksiyon oluştu bende genel cerrah gittim bana yağ neşesi abse yapmış dedi antibiyotik kullandım ve baş yapıp direnej yapıldı boşaltıldı ama siktikca abse geliyor zamanla kendi kururmu antibiyotik kullanıyorum ne yapmam gerek bilgi verieseniz sevinirim hocam

  7. Çiçek diyor ki:

    Merhabalar
    Benim ilk abse 23 yasimda cikti suan 32 yasindayim ve halen cikmaya devam ediyor ben almanyada yasiyorum burda gitmediyim doktor kalmadi hertürlü test yaptilar bana doktorlar hiç bir sorunumun olmadigini söylüyor burdaki en büyük cildiye hastanesine gittim ağır antibiotikler kullandim bünyem Kabul etmedi hiçbirini ve benim heryerimde cikiyor özel bölgemde koltuk altinda bacaklarimda heryerde
    Ve ben hijenime çok dikkat ediyorum
    Hastaneye her gittiyimde artik devamli müsteriymisim gibi muhamele ediliyor ve açikcasi artik doktora gitmeye dahi çok utaniyorum sancisi kalbime vuruyor isyerinde her ay rapor vermek zorunda kaliyorum hiç birşekilde bir iylesme fayda görmedim senelerdir çekiyorum artik öyle bi durum olduki sosyal hayatimida çok etkiledi asabi olmaya basladim çevreme bağiriyorum kızıyorum
    Doğal olarak herkes uzaklaştı benden
    En sonunda bu ağrilara dayanamadim intahar teşebüsünde bulundum çünkü bu ağrilar mahfetti beni
    Sırf bu yüzden piskolojik destek aliyorum
    Bana yazarsaniz gerçekten çok sevinirim artik çok zor durumdayim
    Saygilar

  8. Pınar diyor ki:

    Sağ meme st düzeyin de 25×9.5 mm boyutunda yoğun septalı tubüler semisolid görünümlü lezyonlar mevcuttur diyor Sağ meme dışı ortada 30×15.5 mm boyutunda makrolobüler yer yer silik yüzeyli solid lezyonlar mevcuttur diyor sağ memede üst dışta fibrokistik zemin de büyüğü 9 mm çapında çok sayıda kistler mevcuttur diyor sol memede 5 mm den küçük bir kaç adet kist mevcuttur diyor bunların ne anlama geldiğini öğrenebilir miyim acaba hocam

  9. Funda diyor ki:

    Merhaba hocam annem için bir sorum olacak. Sol retroareola bölgede hastanın şişkinlik tariflediği öokalizasyonda, ciltten 10 mm derinlikte yaklaşık 7.5×4 mm lik sınırları net ayırt edilemeyen hipoekoik alan izlendi. Sonuç bı-rads kategori A diyor.. mamografi çekildi ama us sonucuna göre biyopsi istendi. bu ne demek yorumlarınız şu an o kadar kıymetli ki anlatamam.

      • Funda diyor ki:

        Sayin meslektasim. Inceleme full-field digital mamografi sistemi ile, CC
        projeksiyonda ruin metodla, MLO projeksiyonda ise tomosentez
        uygulanarak elde olunmustur. Hastanzin bilateral mamografi tetkikinde:
        Her iki meme üst dis kadran ve retroareolar alanda parankimal
        elamanlar disinda yagli doku ile replesedir. Meme parankimleri
        karsilastirildiginda belirgin yapisal distorsiyon yada dens demarke
        konturlu nodüler yap saptanmad. Sol meme üst dis kadranda, sinirlari
        net ayirt edilemeyen, düçük dansitede, asimetrik dansiteler izlendi. Sag
        meme üst kadranda MLO’da izlenen, heterojen nodüler lezyon izlendi.
        Malignite kriterleri tasiyan mikrokalsifikasyon saptanmadi. Cilt, ciltalti
        yagli dokular ve vasküler yapilar normal özelliklerdedir. Her iki aksillada
        patolojik boyut yada formda lenf nodu izlenmedi. SONUÇ: Tip B Meme,
        BIRADS O US kontrol önerilir. Meme Yapisi: Tip A meme: Lipomatö -Glandüler doku %25’den az Tip B meme: Lipomatö agirlikli liposkleroze
        Glandüler doku %25-%50 arasinda Tip C meme: Skleroze agirlikli
        lioskleroze – Glandüler doku %50-%75 arasinda Tip D meme:
        Skleroze/Dens – Glandüler doku %75 den fazla ACR – BIRADS Kategori
        O: Ek inceleme gerekir. Kategori 1: Normal inceleme. Kategori 2: Benign
        Bulgular Kategori 3: Muhtemelen Benign Bulgular (Malignite riski
        %2’den az) Kategori 4: Malignite Bakimindan Kuskulu Bulgular Kategori
        4A: Hafif derecede kuskulu Kategori 4B: Orta derecede kuskulu
        Kategori 4C: Ileri derecede kuskulu Kategori 5: Muhtemelen Malign
        Bulgular. MEME ULTRASONOGRAFISI VE MAMOGRAFi
        TETKiKLERINE GELIRKEN ESKi YAPILAN TETKiKLERiN RAPOR VE
        FiLMLERiNi GETIRMEYi UNUTMAYINIZ !!!

  10. Didem diyor ki:

    Merhaba hocam annem 53 yaşında 6 cm bir şişlik var göğsünde biyopsi olduk ama biyopsiden sonra sanki şişlik küçüldü hötü huylu birşey olma ihtimalini azaltır mı acaba bu durum lezyon 4.Şimdiden teşekkür ederim

  11. Yaren diyor ki:

    Hocam merhabalar,40 yasindayim sag gogsumde yakin zamanda bi kitle farkettim yaklasik ceviz buyuklugunde,dr muaynesinde iki tane oldugunu soyledi drekt ele geldigi icin usg istemedi ve dun biyopsi aldi fakat biyopsi yapilirken kitleden iltihap benzeri su fiskirdi,doktorum patalojiye gerek olmadigini soyledi gogsumde kistin oldugunu belirtti ve sιkarak bosaltti kistin icini,sonrada bandajla kapatildi. Dokturum biyopsi esnasinda farketti kist oldugunu.Benim iki sorum olacak,kitle iki tane denildi biri bosaltildi digeri icin nasil bir yol izlemem lazim,19 unda cuma gunu usg randevum var,biyopsiden dolayi kucukte olsa bi yara var bunun enfeksiyon kapma riski olabilir mi,sizce ertelemelimiyim usg yi? Bilgi verirseniz cok sevinirim,saygilar…

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Ultrasonografi ile muayene olun. Kist ultrasonografi kılavuzluğunda girişimsel radyolog tarafından boşaltılmalıydı. Geçmiş olsun

  12. SELİN MEŞE diyor ki:

    hocam merhabalar uzun zamandır süren sol göğüs ağrım vardı,kardiyoloji göğüs hastalıkları uzmanı vs bir çok doktora gittim hiçbir sorunum olmadığını söylediler.bugün meme usg çektirdim ve sonucumda sol memede saar 12 hizasında fokal hafif fibrokistik değişiklikler ve saat 11 hizasıda 5*3 mm boyutlu,ince cidarlı anekoik kist yazıyor doktor sadece sene de 1 meme usg önerdi.sizinde fikirlerinizi almak isterim

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba doktorunuzla benzer fikirdeyim ancak kontrol aralığınız 6 ay ultrasonografi ile olmalıdır Geçmiş olsun

  13. şule diyor ki:

    hocam merhabalar değerlendirme şansınız olur mu yaşım 41 ve ailemde kanser geçmişi yok iki çocuk sahibiyim ve öğrenince korktum ne yapmam gerekiyor. şimdiden teşekkürler.

    MEME YAPISI: C – Hetorejen Yoğun(Küçük Kitleler Gizlenebilir) ŞÜPHELİ BULGULAR: KİTLE , KALSİFİKASYON ŞÜPHELİ LEZYON LOKASYONU: Sol Meme Ucu , Sol Meme Alt İç SONUÇ: BI-RADS 4 – Şüpheli Bulgular (Hastaneye Sevk) NOT: Mamografik duyarlılığın düşük olduğu Tip C-D paterne sahip kadınlarda klinik bulgu ve anamnez de dikkate alınmalıdır. ÖNEMLİ BİLGİ!: Ailede meme kanseri öyküsü varsa veya herhangi bir şikayetiniz olması durumunda (akıntı, ele gelen kitle gibi) sonucunuz negatif(BIRADS 1 – 2) olarak gelse bile mutlaka değerlendirilmek üzere uzman hekime başvurunuz!!! Altın standart tarama yöntemi olarak kabul edilen mamografi taramasında yalancı negatiflik durumu genel olarak değerlendirildiğinde meme kanserlerinin % 20’sinde görülmektedir. Bu nedenle; Aylık Meme Muayenesi ve yılda bir klinik meme muayenenizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. 2 yılda bir rutin mamografi taramalarınıza devam ediniz.

    BİLATERAL MEME ULTRASONOGRAFİSİ Her iki memede deri, derialtı ve retromammar aralık görünümü normal bulunmuştur. Memeler fibroglandüler dokudan zengin görünümde izlenmektedir. Sağ memede solid yada kistik kitle lezyonu izlenmemiştir. Sol aksillada 13×6 mm boyutlarında RDUS bakıda kanlanması artmış kortikal kalınlaşması bulunan birkaç adet LAP-LN dikkati çekmiştir(metastatik?). Sol memede saat 6 da areolaya 1 cm uzaklıkta 20×16 mm boyutlarında içerisinde kalsifik odaklar barındıran, RDUS bakıda belirgin internal vaskülarizasyonu izlenmeyen ancak periferindeki meme parankiminde kanlanma artışı saptanan düzensiz sınırlı, yoğun içeriği düşündürecek şekilde belirgin hipoekoik lezyon dikkati çekmekte olup hemen inferolateral komşuluğunda 5.5 mm çapında satellite lezyon dikkati çekmişltir(invaziv meme CA? müsinöz tip CA?). Çok düşük ihtimallede olsa abse-enfektif patoloji ayırıcı tanıda düşünülmelidir. Aksillalarda patolojik boyut artışı gösteren LAP izlenmemiştir Sonuç: BIRADS 4A-5, histopatolojik korelasyonu önerilir. Not: Memede palpabl kitle olduğu halde mammografi ve meme US negatif sonuç verebilir. Bu nedenle fizik muayene önemlidir. Öneri : Sonuç bulgu kısmında yazılmıştır.

  14. EMİNE AKKAŞ diyor ki:

    Gross meme hacmi nedeni ile inceleme kalitesi suboptimaldir.
    Her iki meme cilt-cilt altı doku kalınlığı normaldir.
    Her iki meme parankimi yoğun fibroglandüler paterndedir.
    Sağ meme saat 12 hizasında areola komşuluğunda yüzeyel alanda yağ toku İçerisinde lobile konturlu 20×12 mm Boyutlu düşük ekolu lezyon dikkati Çekmiştir. ( BIRADS 4).
    Bilateral aksiller alanda patolojik özellikte Lenf Nodu izlenmemistir.
    SONUÇ:Sağ Memede BURADA 4 Lezyon ,ileri tetkik MR Önerilir.
    BIRADS 0, Ek tetkik gereklidir
    BIRADS 1, Normal bulgular
    BRADS 2,Benıgn bulgular
    BRADS 3, Yüksek olasılıklı benıgn bulgular, 6 ay sonra USG Kontrol önerilir.
    BRADS 4, Malignite şüpheli bulgular, Biyopsi önerilir.
    BIRADS5,Yüksek olasılıklı maling lezyon, biyopsi önerilir.
    BIRADS6.Tanı almış maling lezyon. Bu şekilde çıktı rapor sonucum doktorum yoktu merak ettim kötü bişeymi var cevaplarsanız memnun olurum teşekkürler…

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Evet, iyi değil. Sağ meme başının üst komşuluğunun hemen altında 2 santimetre çaplı bir kitle rapor edilmiş. kanser yönünden yüksek riskli olarak belirtilmiş. buradan biyopsi alınması gerekiyor. bana gelebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  15. Yüksel diyor ki:

    Merhaba hocam sol memede retroareoler alanda58x40mm boyutunda lobule kontörlü içerisinde kistik alanlar hipoekoik solid lezyon izlendi hocam pataloji vermem gerekiyor bana açıklama yapabilirmisinz

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. Evet tru-cut iğne ile doku biyopsisi alınmalıdır. Kanser olup olmadığını anlamak bununla anlaşılır. Geçmiş olsun.

  16. Zekiye diyor ki:

    Merhaba hocam ben yillik kontrolum icin mamografi çektirdim ve dun sonuclarim cikti sonucumda.
    Sonuç: BIDARS4A Sol memedeki malingnite şüphesi iceren kalsifikasyon odaginin mamografi eşliğinde isaretleme ile eksizyonu onerilir.
    Yaziyor benden biyopsi istendi kanser cikma olasiligi var mi

  17. Yasemin Akmanlı diyor ki:

    Dr. Bey iyi akşamlar
    Yıllık kontrolümde mamografi sonrası ultrason istendi.Ultroson sonucunda,her iki memede cilt-cilt altı tabidir.Meme parankimi fibrokistik görünümdedir.
    Sol meme saat 12 düzleminde 11*4 ve 4*4 mm boyutlarında,sağ meme saat 9’da 8*4 mm boyutlarında düzgün sınırlı homojen iç yapıda hipoekoık solıd lezyon mevcuttur.
    Sağ meme saat 9 hizasındaki lezyon 2021-2013 incelemelerine göre progresyon göstermemiştir.
    Sol meme saat 12 hizasındaki lezyon güncel incelemede saptanmıştır.Tru-cut biyopsi önerilir.
    Her iki memede 6mm den küçük,dağınıklık yerleşimli kimileri yoğun içerikli, ince septalı birkaç adet kistik lezyon izlenmektedir. Her iki aksellada patolojik boyut ve görünümde LAP izlenmedi.
    SONUÇ:Raporda tanımlanan bulgular (ACR-Birads Kategori 4) değerlendirmeniz için şimdiden teşekkür derim?

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. Sol memede yeni oluşan kitleden biyopsi yapmamız gerekiyor, kanser riskiniz var. Geçmiş olsun.

      • Nilüfer diyor ki:

        Hocam, lütfen bana da yardımcı olur musunuz?
        Cilt ve cilt altı yağlı doku doğaldır.Her iki meme yaşa uygun oranda parankim ve yağ dokusu içermektedir. Sol memede büyüğü saat 11 düzeyinde ve 6,3 mm çapında, RDUS incelemede vaskülerizasyon göstermeyen, anekojen kistler ile retroaeolar alanda 4 mm genişliğine varan duktal ektaziler izlenmiştir.
        Sağ memede saat 11 yönünde 32×11,5 mm boyutlarında ve komşuluğunda 4 mm ve 5 mm çaplarında ölçülen RDUS incelemede vaskülerizasyon göstermeyen anekojen kistler saptanmıştır. Aksillar LAP görülmemiştir.

        Sonucum bu şekilde ve ben sağ meme için biyopsi yaptırmak istemiyorum. Riskli bir durum var mı? Yani yaptirmasam olur mu?
        Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button