Apse Nedir ?, Apse, vücudumuzun herhangi bir bölgesinde iltihaplı sıvı birikimine verilen genel bir isimdir. Apse oluşumu için öncelikle bakteri, mantar gibi değişik mikropların olması gereklidir. Bu mikroorganizmalar, vücut savunma mekanizmaları tarafından vücudun bir bölgesinde sınırlandırılarak yok edilmeye çalışılır. Kanımızda bulunan akyuvarlar mikroplarla savaşırken, vücudun bu bölgesinde iltihaplı bir sıvı birikimi olur. Bu apsenin adı vücutta yer aldığı organ veya bölgeye göre değişir. Apsenin yerine ve türüne göre değişik tedavi yöntemleri uygulanır.
[bt_highlight]Anal Apse Nedir ?[/bt_highlight]
Anal apse, sık görülen apselerdendir. Anüs dışkılama kanalı olduğu için mikroplara yoğun maruz kalınan bir bölgedir. Anüste bir zorlanma sonucu yüzeylerinde çatlak oluşumu, mikropların buradan girip çoğalarak anal apseler oluşmasına neden olur. Anüsün yakın çevresindeki bu apselere perianal apse adı da verilmektedir. “Peri” kelimesi, “kenarında”, “etrafında” demektir, “perianal” demek de, anüs kenarında veya yakın çevresinde anlamındadır. Bununla eş anlamlı olarak halk arasında çoğunlukla makatta apse de denilmektedir. Bu bölgedeki apseler birkaç milimetre büyüklükten başlayarak santimetrelerce çaplara ulaşabilmektedir. Dışkılama sırasında acı ve ağrı duyulması, yüksek ateş gibi hastalarda çok rahatsız edici şikayetlere neden olmaktadır. Perianal apse teşhisi konulduktan hemen sonra etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Tedavide temel prensip, uygun ve etkili antibiyotik ilaç desteği ile apsenin cerrahi olarak boşaltılması ve temizlenmesidir.
Perianal apse dışında, anüse yakın bölgelerde görülen bir diğer apse de pilonidal sinüs (kıl dönmesi, kuyruk sokumu apsesi) hastalığıdır. Tedavide temel prensip, apsenin cerrahi olarak boşaltılması ve temizlenmesidir.
[bt_highlight]Kuyruk Sokumu Apse Nedir ?[/bt_highlight]
Kuyruk sokumu apse boşaltma ameliyatı en etkili tedavi yöntemidir. Hastanın ameliyat sonrası antibiyotik kullanması da gereklidir. Kuyruk sokumu apse boşaltma ve perianal apse ameliyatı sonrası iyileşme süreleri çok hızlıdır. Hastalar ameliyat sonrası hemen büyük bir rahatlama hissederler ve bir-iki gün içerisinde norml yaşam aktivitelerine dönerler.
[bt_highlight]Vajinal Apse Nedir ?[/bt_highlight]
Vajinada apse, özellikle cinsel olarak aktif kadınlarda görülen apselerden bir diğeridir. Vajina, mikroplara yoğun maruz kalınan bir bölgedir. Vajinada bir zorlanma sonucu yüzeylerinde çatlak oluşumu, mikropların buradan girip çoğalarak vajinada apse oluşmasına neden olur. Bu bölgedeki apseler de birkaç milimetre büyüklükten başlayarak santimetrelerce çaplara ulaşabilmektedir. İlişki sırasında acı ve ağrı duyulması, yüksek ateş, kötü kokulu akıntılar gibi hastalarda çok rahatsız edici şikayetlere neden olmaktadır. Vajinada apse teşhisi konulduktan hemen sonra etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Tedavide temel prensip, uygun ve etkili antibiyotik ilaç desteği ile apsenin cerrahi olarak boşaltılması ve temizlenmesidir.
[bt_highlight]Peritonsiller Apse Nedir ?[/bt_highlight]
Peritonsiller apse, sık görülen apselerden bir diğeridir. Tonsiller halk arasında bademcik olarak bilinir. Ağız yoluyla mikroplara yoğun maruz kalınan bir bölgedir. Mikropların buraya girip çoğalarak tonsillerin (bademciklerin) iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Bu iltihaplanma ilerlerse bazı hastalarda tonsiller ve çevresinde apse oluşumuna yol açar ve bu duruma peritonsiller apse adı verilir. “Peri” kelimesi, “kenarında”, “etrafında” demektir, “peritonsiller” demek de, tonsil kenarında veya yakın çevresinde anlamındadır. Bu bölgedeki apseler de birkaç milimetre büyüklükten başlayarak santimetrelerce çaplara ulaşabilmektedir. Şiddetli boğaz ağrısı, yutma sırasında acı ve ağrı duyulması, yüksek ateş gibi hastalarda çok rahatsız edici şikayetlere neden olmaktadır. Peritonsiller apse teşhisi konulduktan hemen sonra etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Tedavide temel prensip, uygun ve etkili antibiyotik ilaç desteği ile apsenin boşaltılması ve temizlenmesidir.
[bt_highlight]Periapikal Dişte Apse Nedir ?[/bt_highlight]
Periapikal apse, dişlerde görülen, boyut olarak vücuttaki en küçük apselere bir örnektir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları gibi nedenlerle, diş kökleri dibinde veya çevresinde mikropların yerleşmesi sonucu oluşurlar. Periapikal apseler de, çevrelerinde şişliğe neden olan ve hastalarda son derece ağrılı olan apselerdir. Bu apseler, halk arasında dişte apse veya diş etinde apse olarak da adlandırılmaktadır. Dişte apse teşhisi konulduktan hemen sonra etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Öncelikle apseyi lokalize etmek, sınırlamak için uygun antibiyotik ile tedaviye başlanır. Sonra diş hekimi tarafından apse odağının boşaltılması ve temizlenmesi gereklidir.
[bt_highlight]Apse Nasıl Geçer ?[/bt_highlight]
Apse nasıl geçer? Apsenin yerine ve türüne göre tedavi yaklaşımları değişiklik gösterir. Temel olarak apse odağının boşaltılması, yani direnajı en önemli ilkedir. Ancak apse oluşumu tam olarak olgunlaşmamış ise, mutlaka uygun bir antibiyotik ilaç ile baskılanmaya çalışmak gereklidir. Bu, apsedeki mikropların vücuda yayılmaması için önemlidir.
Apse drenajı, apse tedavilerindeki temel ilkedir. Apselerin pek çoğunda bu odak direne edilmedikçe (boşaltılmadıkça), içindeki mikroplar vücutta sürekli bir iltihap kaynağı olacaktır. Bu nedenle apse direnajı önemlidir. Apse direnajı, apsenin yerine ve türüne göre değişik tekniklerle yapılır. Apse odağına bir iğne veya kateter ile ulaşılıp boşaltılabilir, veya cerrahi olarak kesilerek ulaşılabilir. Apse sıvısı koyu kıvamlı olduğundan nispeten kalın bir iğne veya kateter kullanılmalıdır. Örneğin; memede apse varsa, ultrasonografik görüntüleme kılavuzluğunda, nispeten kalın iğneli bir enjektör ile apse içine girilerek boşaltılır. Boşaltılan apse kesesinin içi antiseptik sıvı enjeksiyonları ile yıkanarak temizlenirse, apsenin tekrarlama olasılığı azalmakta ve tedavi daha başarılı olmaktadır. Apse tedavisi sırasında hastanın antibiyotik kullanması da çoğu zaman gerekli ve önemlidir.
Bu yazı Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof.Dr. M.Zekai Pekkafalı tarafından kaleme alınmıştır.
Ne apsesi olduğuna bağlı.
18 yaşında bir genç içinProstat epsesi ameliyatı ında riskleri nelerdir hocam bazı Dr lar hemen ameliyat bazıları ise gençtir risklidir diyor ne yapmaliyiz
Merhaba. Ameliyatsız ultrasonografi rehberliğinde bir iğne girişimi ile de tedavi edilebilir. hastayı görmem gerekir. Geçmiş olsun
Merhaba. Olabilir, normaldir. Geçmiş olsun.
İyi akşamlar antibiyotik kullanıldığı halde uzun süren ve akıntısı devam eden apseler için ne yapılması gerekir şekerin yüksek olmasının bir etkisi olur mu
Merhaba. Apse tedavisinde Direnaj, antiseptik, antibiyotik önemlidir. Şeker iyileşmeyi olumsuz etkiler. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba kulak mememde apse oluştu doktorum kesip dikeceğini söyledi bu işlemden sonra hemen hastaneden çıkabilir miyim ?
Çıkarsın.
doktor bey ben analdan ameliyat oldum ama apse akinti 2 aydır devam ediyor bi türlü iyileşmedi ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Ameliyatını yapan cerraha başvurmalısınız Geçmiş olsun
Benim adet olmama yakın gizli yerlerimde apse çıkıyor ama temizliğime ve bakımıma özen gösterdiğim halde bu önceden 2 ayda bir bağzende 4 ayda bir çıkıyordu şu son 8 ayda her adet olmama yakın çıkmaya başladı bide unutmadan söylim benim polikistik over var acaba bundan dolayı olabilirmi
Merhaba. Polikistik over ile apse ilgisi yoktur. Genital hijyene dikkat edersen olmaz. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam. Genital apse ile karşı karşıyayım. Sol bacak arası ile sol dış dudak dahil çok büyük sancılı ve ağrılı bir apse çıktı. Bunun yanı sıra hayatımda ilk defa bu kadar büyük bir apse gördüm. Hafta sonuna denk geldiği için bir uzmancada başvuramadım açıkçası. Pazar gecesi Ağrı’dan ve sızıdan saatlerce gece uyuyamadım sabah olsada hastaneye gitsem diye. Ağlayarak uyuya kalmışım ve sabah uyandığımda bi rahatlık hissettim patlamış ve heryere yayılmıştı. Miktarıda aşırı fazlaydı. Patladığını uykumda farkemediğim için vücuda değdiği yerler mikrop kapar mı hocam çok endişelendim. Sabahta apar topar işe zor yetiştim neden böyle bir şey başıma geldi bir sıkıntı olur mu danışmak istedim.
Tedavi olmuş. Geçmiş olsun.
Merhabalar makat yanması için doktora başvurdum kontrolde birşey olmadığını mr çekilmesini söyledi
Mr sonucu endişe edecek birşey olmadığını
fistülün herkeste olduğunu söyledi
fitil ve krem yazdı
Sizede danışmak istedim
Mr sonucunu yazıyorum
Sistem bilgisinde Peri analfistül olduğu belirtilen hastada alt Batın a yönelik mrg tetkiki gerçekleştirilmiştir supin pozisyon da aksiyal yağ Baskılı kesitlerde perianal bölgede posteriorda 6 Saat hizası santral kesimde milimetrik boyutlu lineer T2 hiperintens Odak mevcut olup bu alanda milimetrik yüzeyel fistül traktı düşünülebilir bu lokalizasyonda apse vizyonu saptanmamıştır
Merhaba. Fistül sağlıklı kimsede olmaz. Genel cerraha gitmeniz ve ameliyat olmanız gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam benim diş eti apsem var ve yaklaşık 3 yıldır devam ediyor tedavi etmedim gerçi fazla da rahatsız olduğumu söyleyemem, tedavi olmam gerekiyor mu?
Merhaba. Evet, tedavi edilmelidir. Geçmiş olsun.
merhabalar ben anal fissurden 6 ay kadar once ameliyat oldum ayrica ulsaraktif kolit hastasiyim seton takildi sonrasinda icine gomuldugu ve rahatsiz ettigi icin ameliyat oldugum doktora gittim ameliyatla cikarildi fakat makatin farkli bolgelerinde apse toplanmalari oluyor bi kac kez bosatildi sonrasinda antibiyotik falan vermediler suan oturamiyorum agrilarim cok ne yapabilirim
Yeniden ameliyat gerekebilir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam brn 36 günlük anneyim ve göğüs uçlarım ilk.gunden yara oldu simdi birinde uçuğa benzer etrafı kırmızı içi sarı.bir şey var gogsumun ucunda ve biraz kabuk tutmuş. Mastit mi bu ve drenaja gerek varmı yoksa sadece antibiyotik tedavisimi olur. Cok endiseliyim cevaplarsaniz cok sevinirim .
Mastit olmuşsun. Ultrasonografi ile bakıp apse varsa direnaj yapmamız gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam 4 veya 5 kes bende apse çıkıyor iki gözüm arasında burun üstü neyapmam gerekiyor hocam saygılar
Cildiye doktoruna başvurmalısın.
Sol Gögüste çok büyük bir apse oluştu antibiyotik kullandım geçmediği için ameliyat oldum 14 gün sonra sertlik hala geçmedi ekografi de yine apse çıktı normal midir tedavisi nedir hocam ağrım var çok korkuyorum
Merhaba. ultrasonografi kılavuzluğunda apsenin boşaltılması gerekir. Geçmiş olsun
Merhaba hocam. Bir buçuk ay önce makata yakın bir bölgede ceviz büyüklüğünde bir apse oluştu ve fazlasıyla ağrı yapıyordu, acile gittim ve doktor antibiyotik yazdı ve hemoroidimin olduğunu söyledi. Antibiyotik kullanmam sonucunda 3-4 gün sonra apse kendiliğinden patladı ve gittikçe küçüldü. Şuan ağrım olmuyor ama çok küçük bir sertlik hissediyorum orada ve tekrar makata yakın başka bir yerde aynı büyüklüklerde bir apse daha oluştu. Bu durum hemoroidden kaynaklı olabilir mi? Tekrar antibiyotik tedavisi mi görmeliyim.
Merhaba. Büyük ihtimalle ameliyat gerekir. Muayene etmemiz lazım. Geçmiş olsun.
merhabalar hocam geçen sene makatanım yanında apse vardı annem apse oldugu bölğeye bişeyler sürdü sabah karşı şişerek patladı ve apse boşaltı annem ama boşaltıgı bölge bir türlü kapanmadı geçen senede beri o bölgede hep az miktarda pis bişeyler çıkıyor artık apse mi bilmiyorum aşılı derecede kendini his ettiriyor ve kaşıntı yapıyor yarım saate Bi lavaboya gidip temizlemek zorunda kalıyorum çalıştığım için izin alamıyorum bana Bi yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim saygılar
Merhaba. Apse değil. Anal fistül tarif ediyorsun. Ameliyat olman gerekir. Genel cerraha gitmeniz uygundur. Geçmiş olsun.
Apse nedeniyle görülen sarı renkli iltihap akıntısı ve buna bağlı oluşan kötü koku ama akıntı fazla olmuyor hocam sadece çalıştığım zamanlar akıntı oluyor kaşıntı yapıyor ama ayakta olmadığım zaman akıntı olmuyor