Ablasyon

[bt_highlight]Ablasyon Nedir ?[/bt_highlight]

Ablasyon, ısıtarak, dondurarak ya da kimyasal olarak tahrip etme anlamında kullanılan tedavi yöntemlerinin genel bir adıdır. Bu yazımızda ablasyon tedavisi hakkında, perkütan tümör ablasyonlarından söz etmeye çalışacağım.

Kanser hastalarında vücudun herhangi bir organında bir tümör görüldüğünde tedavideki ilk seçenek şüphesiz ki ameliyatla o tümörün çıkartılması ve hastanın tümörsüz, kansersiz hale dönüştürülmesidir. Ancak, her zaman ve her hastada bu şansımız olamamaktadır. Kanser teşhisi konulan bazı hastalarda, hastalığına eşlik eden başka ciddi durumların olması, örneğin; böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları gibi, özellikle ileri yaşlardaki hastalarda eşlik eden problemler, bu hastalarda tümör ameliyatlarına engel olabilmektedir. Bu hastaların tedavilerinde ablasyon tedavisi, yani, perkütan tümör ablasyonları kullanabilmektedir.

[bt_highlight]Ablasyon nasıl yapılır? [/bt_highlight]

Perkütan yolla yapılır. Perkütan demek, ciltten iğne ile girilerek tümöre ulaşmak demektir. Önce tümör ablasyon yapan doktorlar (Girişimsel radyoloji doktoru) tarafından en uygun görüntüleme yöntemi ile incelenir. Tümöre en yakın ve uygun giriş noktası cilt üzerinde belirlenir ve işaretlenir. Bu yöntemde; hastaya genel anestezi verilmeden, çoğu zaman iğne giriş noktasına yapılan bir lokal anestezi altında ablasyon tedavisi gerçekleştirilmektedir. Uygun görüntüleme yönteminin kılavuzluğunda (Ultrason, Tomografi, Skopi gibi) tümör ve ciltten girilen iğne görülerek, tümörün içine iğne yerleştirilir.

Çeşitli ablasyon yöntemleri vardır; lazer ablasyon, radyofrekans ablasyon ve mikrodalga ablasyon yöntemlerinde, kullandığımız iğnenin türüne göre, tümörün içerisine yerleştirildiği zaman, etki mekanizması tümörün ısıtılarak tahrip edilmesi ve yakılması şeklinde olmaktadır. Bu ablasyonlarda tümör hücreleri ve dokusu, yüksek ısıya maruz bırakılarak yakılmakta ve öldürülmektedir. Bu ablasyonlar arasında en sık kullanılan radyofrekans ablasyon veya RF ablasyon denilen yöntemdir. Burada iğnenin uç kısmında ısı oluşumunu sağlayan enerji radyofrekans enerjidir.

Diğer bir ablasyon yöntemi de kriyoablasyondur. Bu yöntemde ise yine tümörün içine özel bir iğne ile girilir ve tümör dondurularak tahrip edilir. Bu ablasyonda, tümör hücreleri ve dokusu, ileri derecede soğutulup dondurularak tahrip edilmekte ve öldürülmektedir. Bu yöntem diğerlerine oranla daha pahalı bir teknoloji gerektirmektedir.

Bunun dışında yine tümör içerisine iğne ile girilerek saf etanol ya da asetik asit gibi kimyasal tahrip edici ajanların kullanmasıyla da ablasyon yapılabilmektedir. Bu ablasyonlarda ise tümör hücreleri ve dokusu, kimyasal olarak tahrip edilmekte ve öldürülmektedir. Ablasyon yöntemleri arasında en ucuz yöntem etanol ablasyonudur.

Tüm bu yöntemlerin uygulandığı hastalarda oldukça başarılı sonuçlar alındığı bildirilen çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmaktadır ve ablasyon tedavileri giderek artan oranda daha sık kullanılmaktadır.

[bt_highlight]Ablasyon Riskleri , Ablasyon Olan Hasta Yorumları ve Ablasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler[/bt_highlight]

Ablasyon tedavisi uygulanan hastalarda, açık ameliyatlar ile karşılaştırıldığında ablasyon riskleri daha düşüktür. Hastalarda ablasyon sonrası şikayetler yok denecek kadar azdır. Ablasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler; işlemin hemen sonrasında hastanın nabız, kan basıncı, ateş gibi bulgularının takibinden ibarettir. Ablasyon olan hasta yorumları son derece olumludur. Çoğu zaman hasta işlem sonrası aynı gün normal yaşamına dönebilmektedir.

[bt_highlight]Ablasyon Fiyatları 2021[/bt_highlight]

Ablasyon fiyatı, kullanılan yönteme ve yapıldığı merkeze göre değişiklik göstermektedir. Özel muayenehane, görüntüleme merkezi ve hastanelerde ablasyon ücretleri çok geniş bir fiyat aralığı göstermektedir. Ablasyonda kullanılan iğne, özel ve tek kullanımlıkdır ve nispeten yüksek maliyetlidirler. Kullanılan yönteme göre, örneğin RF ablasyon iğnesi yaklaşık 4.000 TL dir. Laser, Mikrodalga ve Kriyoablasyon sistemleri bundan daha pahalıdır. Etanol ablasyon ise en ucuz yöntemdir. 2021 yılı, İstanbul ili için, Türk Tabipleri Birliğinin yıllık olarak yayınladığı hekim uygulamaları veri tabanındaki asgari ücret listesine göre, ablasyon fiyatı yaklaşık 6.000 TL dir. Bu fiyatlar, özellikle zincir hastane gruplarında, birkaç kat daha yüksek talep edilebilmektedir.

[bt_highlight]Kalp Ritm Bozukluklarında Uygulanan Ablasyonlar[/bt_highlight]

Buraya kadar tümör ablasyonlarından bahsettik. Ablasyon tedavisi ile ilgili bir diğer alan da kalp ritim bozukluklarında uygulanan ablasyonlardır. EPS ablasyon; Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ ya da EPS) kalbin ritim ve iletim bozukluklarının tanısı ve tedavisi amacıyla uygulanan bir girişimsel uygulamadır. Kateter ablasyon, radyo dalgaları verilerek yapılan ritim bozukluğu tedavisidir. Bu yöntemde ilaçlarla kontrol altına alınamayan ritim bozukluklarında ya da hastaların yaşam boyu sürekli ilaç almayı istememeleri halinde uygulanır. Bazı hastalarda ritim bozukluğu yaşamı tehdit edebilecek derecede önemli olabilir. Böyle durumlarda da ilaçlarla kontrol etmek yerine doğrudan kateter ablasyon yöntemi uygulanması gerekebilir. Bu ablasyon işlemi de temelde lokal anestezi ile iğne giriş yerleri uyuşturularak yapılır, bazı durumlarda ise genel anestezi gerekebilmektedir.

Ablasyon nedir başlıklı içeriğimiz girişimsel radyoloji uzmanı Prof.Dr. Zekai Pekkafalı tarafından kaleme alınmıştır.

  1. Özgür eroğlu diyor ki:

    Tip4 50*56mm karaciğerimde hidatik kist saptandı. Bir kaç genel cerrah ile görüşebildim sadece. Bir çok tedavi yöntemi mevcut. İşim gereği aklıma yatan perkütan tedavi oldu . Süreç nasıl gelişiyor birde fiyatları nedir.

  2. İzzet diyor ki:

    Merhabalar, iyi bayramlar. Annem anjio oldu temiz çıktı. Sıkıntımız çarpıntı, buna neden olan ark yapan bir damar. Bu işlem kateter ablasyonla veya balka bir yöntemle giderilebilirmi?

  3. Emel Erdul diyor ki:

    Merhaba 74 yaşındaki annemin pankreas unsinat bölgesinde 4 cm civarında tümör tespit edildi. Hastamıza kriyoablasyon tedavisi uygulanması mümkün müdür acaba?

  4. Fatma topal diyor ki:

    Merhaba annemde para treoid fazla çalıştığından kemik erimesi oluyor amaliyat riskli dedi doktor bir stend takıldı kalbe ama doktoru izin veriyor bu yöntemle tedavi olabilirmi.ve hangi hastaneyi yada özeli tavsiye edersini

  5. Nursal Altun diyor ki:

    Eşim 4 Mart 2021 de covit geçirdi.19 Nisan 2021 de fenalaştı.Kalp ritmi 174 olarak ölçüldü.3-4 dakika içerisinde normale döndü.Aynı gün yarım saat sonra tekrar fenalaştı.Nabız alınamadı.112 geldi.7-8 dakika içinde 100 sevyelerine indi.2 ay ilaç kullandı.27 Haziran 2021 de tekrar fenalaştı.Nabız191 ölçüldü. 3-4 dakika içinde nabız normale döndü.Kardiyologlar taşikardi teşisi koydular.İlacı kestiler.31.7.2021 de 4. Kez
    geldi fenalaştı.Nabız.220 ölçüldü. 3-4 dakika sonra normale döndü.Ablasyon yapılması önerildi.Son iki aydır Nabız en yüksek 96 ,en düşük 45 ölçüldü.Büyük ekseriyetle nabız 64 70 arası seyretti 5 ay boyunca günde en az 3 ölçüm yapıldı.(evde)Bu durumda ablasyon yapılmasını öneriyor musunuz.Saygılarımla.

  6. melisa diyor ki:

    iyi gunler diliyorum sayın hocam.. 9 yaşındaki oğlumda meg sonucunda lezyonun ayırıcı tanısında mandibüler sinir kılıf tümörü daha ön plana çıkmıştır yazıyor .. acaba cerrahi yöntem değil de ablasyon tedavisi ile çözmek mümkün müdür

  7. Onur Albayrak diyor ki:

    Zekai bey, annemin rahim kanseri nedeniyle 1b evresindeyken ameliyatla rahmi ve lenf bezleri alındı. Akabinde radyoterapi ve 4 seans kemoterapi aldı. Ameliyattan 1 yıl sonraki kontrolünde akciğerlerde metastaz tespit edildi ve tekrar 4 seans kemoterapimizi tamamladık. Kemoterapi sonrası cuma günü ped çekimine gireceğiz. Ped çekiminde akciğerlerdeki metastaz duruyorsa , kriyoablasyon uygulanabilir mi? Tahmini maliyet ne olabilir? Başarı şansı nedir?

      • Çağla diyor ki:

        Merhaba hocam eşim 4. Evre kolon ca karaciğerde sağ üst lob da büyük met ve koledok kanal girişinde küçük met var pet te lenfler de az olan bi tutulum var(metastaz olarak değerlendirmediler) cerrahi olmayacağını söylediler kemoterapi ve akıllı ilaç başlanıldı. Kriyoblasyon ya da radyoemboliazyon ya da kemoemboblasyon uygulanabilir mi hangisi uygun dur

        • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

          Merhaba. Verdiğiniz bilgilerle karar vermek doğru olmaz. Hastayı görmek gerekir. Metastazların yeri, boyutları ve hastanın diğer klinik ve laboratuvar bulguları önemlidir. Geçmiş olsun.

  8. Aytaç Yıldırım diyor ki:

    Sayın Hocam iyi günler, yaşım 47 kalbimde günde 3-5 kez hissettiğim ritm bozukluğu vardı doktor kısa PR sendromu teşhisi koydu. Beloc 25 mg kullanıyorum . Çok İlerler ve kötüleşirsem ablasyon yapılabileceğini söyledi. Şu anda 5-10 dakikada bir ritim bozulduğunu hisseder oldum, ancak hemen düzeliyor. Bu durum bende risk yaratırmı. Sizce ablosyon ne zaman yapılmalı. Saygılar.

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. Biyopsi yapılıp kanser olduğu kesinleşti mi? Ameliyat ilk seçenektir. Ablasyon tercih edilmez. Geçmiş olsun.

  9. taner diyor ki:

    merhaba hocam. karın boşluğunda sırta yapışık olduğu söylenen yaklaşık 12 cm lik ganglionöroma tanılı kitleden ameliyat oldum. fakat 5 cm lik kısım damarlara invazivliği nedeniyle alınamadı. radyoterapi de aldım ama sıkıntılarım geçmedi. hormon ürettiği için bitmeyen ishal karın ağrısı vb sorunlarım var. çalışamıyorum. önerebileceğiniz bir tedavi var mıdır?

  10. TUĞBA diyor ki:

    merhaba Zekai Hocam, 17 gün önce başarısız ablasyon operasyonu geçirdim fakat hala ağrılarım devam ediyor. iki kasığımdan da kateter tel gönderdiler hatta sağ kasığımı sonrasında bir tane daha gönderdiler. çarpıntılarım eskisine göre daha fazla. tekrardan ablasyon olmak istiyorum ne zaman olabilirim.

    teşekkürler

  11. Merve diyor ki:

    İyi günler hocam eşim karaciğerde 10 cm bir kitleden dolayı amaliyat oldu 9 ay sonra tekrar nüks etti karaciğer suan 3,5 cm karaciğerdeki kitle migrodalga ablasyon yapılırmı acaba uygunmudur ?

  12. Elif diyor ki:

    Hocam iyi gunler erkek kardesimin cok agrisi oluyor.kalcada 8 mm capunda bir tumor saptandi.ostedoit osteoma iyi huylu tumor dendi.radyofrekans ablasyon tedavisi uygun mudur tekrar etme olasiligi var midir?

  13. aysel diyor ki:

    merhaba hocam oğlum 4 yaşında karaciğer tümörü nedeni ile nakil olacaktı ama son anda akciğerde milimlik metastaz olduğu görüldü buda nakile engel şuan çocuklarda ablasyon yöntemi uygulanabilirmi yada farklı bir işlem öneriniz olurmu

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. Çocuk olası engel değil, ancak metastaz olduğu için ablasyon etkisizdir. Kemoterapi yapılması gerekir. Geçmiş olsun.

  14. fuat ÇOKSEZEN diyor ki:

    merhabalar…..Annemin yüksek nabızdan dolayı sıkıntısı var ..yaş 69 nabız seyri 120 -160 arasında dolaşıyor yükselince acile gidiyoruz…uzm kardioloji dr.gitttik kaçak var ilaçla tedavi yerine elektrofizyoloji böl.gidin burada çözüm bulabilirsiniz dedi..Özelde fiyat ne kadar ..devleti beklesek sıra gelir mi ?Nasıl bir yol izlemeliyiz..

  15. Çiğdem diyor ki:

    Değerli Hocam,
    annem rahim ağzı kanseri teşhisi ile ameliyat edildi. Kemoterapi ve radyoterapi gördü. Ancak aynı bölgede kanser ilerlemiş durumda. Jinkoloji onkoloji doktorumuz yapılabilecek bişey yok. Kemoterapi önerebilirim dedi. Kriyoterapi annemin yaşam kalitesini artırmak için kullanılabilir mi?

  16. hakan diyor ki:

    merhaba hocam.. babam mesane kanseri ,kemiklere metastaz yaptı çok şiddetli ağrıları var ilaçlar ağrıyı durdurmuyor,kriyoablasyon uygulanabilirmi faydası olur mu.. birde fiyat nedir.

  17. sabiha diyor ki:

    merhaba, annemin leiomyosarkom tanısı var. şuan metastaz yaptı ve iliak kanat komşuluğunda 8 cm yumuşak doku büyümesi, karın duvarında da aynı şekilde 3 cm bir kitle var ablasyon yapılabilir mi?

  18. Mehmet Gökhan diyor ki:

    Merhabalar hocam,

    Ulrasonografi raporum MR görüntüleri de incelendikten sonra şöyledir;
    Boyun sag yarisinda submandibuler alanda 60×36 mm boyutlu sinirlari net olarak demarke edilen ve duzgun olarak izlenen, ic yapisinda lifsi anekoik komponentler ile ekojen lineer striasyonlar iceren, posteriorunda akustik guclenmesi olan hipoekoik lezyon izlenmektedir. Renkli Doppler incelemede; avaskuler niteliktedir. Boyun MR incelemesinde; ilave alinan diffuzyon agirlikli sekansta, difuzyon kisitlamasi gostermektedir. Epidermoid kist ile uyumlu degerlendirilmistir.

    Kist boyun orta bölgede ve yumuşak işi sıvı hissi vermekte. Sizce uygun mu bu tedaviye

  19. Fatma gargın diyor ki:

    Merhaba ritim bozukluğuna bağlı kalp durması sonucu eşim 2015 den beri bakım hastası bilinci tıbbi dilde kapalı fakat gülme ve refleks var en azından ufakta olsa bilinci etkiler mi?

  20. yusuf diyor ki:

    hocam babam 2 defa anju oldu ikisinde de kalbi durdu şok ile çalıştırdılar şimdi ablasyon tedavisi olması gerekiyor kalp pili by pass stend var kullanılabilecek bütün ilaçları kullandıklarını söylüyorlar baş dönmeleri falan başladı size sorum şu hocam ablasyonda babamın riski çok mu ya da biz ne yapabiliriz

  21. Ahmet Doğan diyor ki:

    Annem kolon ca karaciğerde multiple sayıda hipodens tümör mevcut hiç opere edilmedi tıbbi onkoloji takip ediyor. Ablasyon tedavisi uygun olurmu? Yaş 57 yan hastalık yok 8 aydır tedavi görüyor.

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. Multiple sayıda ablasyon etkin olmaz. Yine de hastayı ve görüntülerini bilmeden net yorum yapamam. Geçmiş olsun.

  22. Abdulkadir diyor ki:

    Merhabalar hocam teyzem küçük hücre dışı adenokarsinom sol hillus bölgesinde 48×37 mm lik hipermetabolik aktiviteli lezyon var ,plevrasında ,hilus bölgesindeki lenf nodüllerinde ve abdomen bölgesinde birkaç metastaz var kısmı olarak lenf nodullerine uygulanabilir mi yada uygulanması için hangi şartlar sağlanmalı şimdiden teşekkürler.

    • Prof.Dr. Zekai Pekkafalı diyor ki:

      Merhaba. ileri evre 4 akciğer kanseri var demektir, ablasyonun yararı ve yeri yoktur, başka tedaviler uygulanabilir. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button